Wedstrijd rijden

Voor de mountainbiker die graag de competitie met anderen wil aangaan is er de mogelijkheid om wedstrijden te gaan rijden. Bar End heeft ongeveer 100 leden met een KNWU wedstrijdlicentie. Daarnaast zijn er veel leden die aan wedstrijden meedoen waarvoor geen licentie nodig is. Hoe dat precies werkt? We leggen het hieronder uit:

Wedstrijden zijn er op regionaal en (inter-)nationaal niveau. Daarnaast kun je wedstrijden rijden in verschillende disciplines.
Regionaal is er bijvoorbeeld onze eigen wintercompetitie, een samenwerking tussen regionale clubs waarmee we wedstrijdjes organiseren. De meest voorkomende wedstrijdvormen zijn XC (wedstrijden op een afgesloten parcours van 4-6 km met een wedstrijdduur van 60-90 minuten) en MTB Marathon (wedstrijden op basis van afstand, halve marathon ca 50km en hele marathon ca 100km. Omdat marathons vaak in Belgie of Duitsland zijn, zijn het vaak de hoogtemeters die het zwaar maken).

Competities

Heb ik een licentie nodig?

Een licentie is nodig voor de nationale XC competitie wedstrijden, uitgezonderd de funklasse voor volwassenen. Deelname aan het Nederlands Kampioenschap is dan tevens mogelijk.
Zonder licentie kun je meedoen aan marathons en regionale wedstrijden, inclusief de zogenaamde ‘funklasse’ wedstrijden die in het bijprogramma van de nationale XC wedstrijden worden georganiseerd. Voor veel regionale wedstrijden is het wel noodzakelijk een ‘basis lidmaatschap’ te hebben van de KNWU. Hierdoor ben je tijdens je wedstrijd goed verzekerd onderweg, wel zo’n prettig idee!

Het aanvragen van een basislidmaatschap kan ter plekke bij de betreffende wedstrijd. Het aanvragen van een wedstrijdlicentie is uitgebreider (en duurder) dan een basislidmaatschap. Voor beiden kun je je aanmelden via de site van de KNWU, klik hier en volg de instructies. Met een wedstrijdlicentie neem je bij de XC wedstrijden dat seizoen deel aan dezelfde klasse, waarbij je telkens met/tegen dezelfde mensen rijd. Over een heel wedstrijdseizoen wordt een klassement bijgehouden door de KNWU. Met een licentie heb je bij een marathon vrijwel altijd een plek in het eerste startvak, maar daar wordt geen klassement bijgehouden per licentiecategorie.

Check vooraf de website van de organiserende vereniging voor meer informatie over categorieën, tijdstip, lengte wedstrijd etc. Alle XC wedstrijden staan vermeld op de kalender van de knwu. De marathons worden voornamelijk op forum.mountainbike.nl vermeld en besproken. Het nationale XC wedstrijdseizoen duurt van maart tot en met oktober, marathons zijn er vanaf april tot oktober en de wintercompetities zijn er veelal vanaf november tot maart.

Bar End wedstrijdteam

Wanneer je wedstrijden rijdt is het mogelijk om je aan te sluiten bij het Bar End wedstrijdteam. Dit team staat open voor iedereen, dus ongeacht welke klasse je rijdt. Het wedstrijdteam is een fanatieke, gezellige ploeg renners gericht op (met name) XC wedstrijden. Er wordt gericht getraind en naar vooraf bepaalde ‘piekmomenten’ toegewerkt. Denk hierbij aan onze thuiswedstrijd of het NK. Tijdens wedstrijden is er een teamtent waar we verzamelen, spullen onderbrengen en tijdens wedstrijden is er altijd verzorging aanwezig. Daarnaast biedt Bar End wedstrijdgerichte trainingen op dinsdag en donderdag. Onderdeel van het wedstrijdteamlidmaatschap is het tekenen van een prestatiecontract waarin duidelijk is wat je kunt verwachten van Bar End en wat Bar End verwacht van jou. Voor meer informatie dien je je te melden bij de trainer, die je kan aangeven wat hierbij van jou verwacht wordt (bijvoorbeeld trainen met hartslagmeter) en wat jij kunt verwachten.

We begrijpen dat dit een heel verhaal is, voor meer informatie neem je gerust contact op via jeugd@bar-end.nl

Je kunt ook meer informatie over de LJC (landelijke jeugdwedstrijden)vinden op https://www.knwu.nl/landelijke-jeugd-competitie
Of bekijk dit instructiedocument, hierin staan alle stappen die je moet volgen voor het rijden van de Landelijke Jeugd Wedstrijden beschreven. De-LJC-2018.pdf